#Helmet-lukuhaaste - Tammikuu

Tammikuu oli superlukukuu. Tällä hetkellä Goodread-lukuhaasteessani on merkittynä 22 kirjaa, joista osa on sijoiteltu alle Helmet-haasteeseen. Tässä siis tammikuun lukukokemuksiani!

Kansikuvat: Goodreads


1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot

Carrie Fisher: The Princess Diarist

Carrie Fisher, Star Warsin prinsessa Leia Organa, piti minulle seuraa eräänä kylmänä talviaamuna. Söin aamiaista kahvilassa katsellen koskelle, ja Carrie kertoi kaksoiscastingista, Harrison Fordin harvinaisesta naurusta ja nimikirjoitustensa rahallisesta arvosta post mortem. Ihanan pirullinen ja räväkkä muistelmateos!

Huikein lisä oli, että äänikirja oli tähden itsensä lukema. Fisherin ääni on kaunis, arkulaatio näyttelijän ammattitaidolla toteutettu - ja vitsit aivan omaa luokkaansa.

May the Force be with you, Carrie.

2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä

Amir & Khalil: Zahran paratiisi

Nimimerkeillä julkaistu sarjakuvaromaani muistutti minua paljon Marianne Satrapin Persepoliksesta paitsi sijaintinsa (Iran), myös teemojensa osalta. Amirin ja Khalilin sarjakuva on tuoreempi, 2009 kesään sijoittuva katsaus siihen, mitä tapahtuu, kun äiti ja veli etsivät mielenosoituksissa kadonnutta poikaa.

Voimakas suositus kenelle tahansa, mutta sisältövaroituksena mainittakoon äärimmäinen väkivalta.

12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan

Holly Bourne: ...ja onnellista uutta vuotta?

Hauska, lyhyt nuortenkirja uudenvuodenaatosta, aikuisuudesta ja päättymättömästä ystävyydestä. Teos sijoittuu Iso-Britanniaan ja edustaa brittiläistä YA-kirjallisuutta. Ei lyhyytensä vuoksi yllä Normaali-sarjan muiden kirjojen tasolle, mutta jaksaa silti viihdyttää.

15. Kirjassa käsitellään jotain tabua

Julie Andem: SKAM kaudet 1-2

Olen hidas, enkä ole vieläkään katsonut norjalaista hittisarja SKAMia. Olikin suuri ilo, kun bongasin tv-käsikirjoitukset kirjana - ja vieläpä suomennoksina!

Tarina on pohjoismainen sukulainen Holly Bournen feministityttöjen tarinalle. Eva, Noora, Sana, Vilde ja muut tuntuvat aidoilta, raikkailta ja railakkailta henkilöhahmoilta, joiden seikkailuista aion lukea myös helmikuussa suomennettavat kaksi viimeistä kirjaa. Lämmin suositus contemporary ya:n ystäville ja heille, keistä tytöillä pitää olla oma ääni. Ja miksei hänellekin, joka ajattelee juuri päinvastoin ;)

17. Kirjassa on kaksoset

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan ja odotan Acevedon seuraavaa teosta innolla. Xiomaran ja Xavierin (eli Kaksosen) elämä Harlemissa uskonnollisen äidin ja poissaolevan isän paineessa kerrotaan sujuvan selvillä laineilla, joiden kuvakieli pysyy aina ymmärrettävänä. Säeromaani on kiinnostava yhdistelmä poetry slamia ja Raamattua coming of age -kehyksissä.

Xiomara muistuttaa minua paljon aiemmin mainitun Normaali-trilogian Amberista. Lisää pitkiä, isokokoisia ja -tukkaisia, nopeasti raivoon räjähtäviä päähenkilöitä minulle, kiitos!

Vinkki: englanninkielisen äänikirjaversion lukee kirjailija itse!

19. Et pidä kirjan nimestä

Marja Kihlström: Iso O - matkaopas huipulle

Perustason tietokirja naisen orgasmista. Keskittyy heteroparisuhteisiin, vaikka yrittääkin huomioida myös muita seksuaalisuuden, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden muotoja. Minulle teos tökki siinä, että lähtökohtana oli, että orgasmi on kaikille mahdollinen - ja jotakin, jota ilman ihminen jää paitsi jostain huippukivasta.

Ehkäpä olisi kannattanut uskoa vaistoa vastenmielisen nimen edessä, ja vain ohittaa kirja.

21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja

Jordan B. Peterson: 12 elämänohjetta: Käsikirja kaaosta vastaan

Tämä on teos, jonka luin, jotta minulla on auktoriteettia puhua siitä. Psykologian professorin kirjallisesti huonolaatuinen, sekava kokoelma ohjeita, joiden kohdehenkilö jää määrittelemättä. Vaikutelma intellektuellisuudesta syntyy jatkuvasta, tarkoituksenhakuisesta viittailusta enimmäkseen länsimaisiin klassikkoteksteihin Freudista Dostojevskiin, Raamatusta taolaiseen filosofiaan - tieteellisen ajattelun kanssa teoksella ei ole mitään tekemistä.

Koska olen nuori nainen, feministi ja yliopisto-opiskelija, edustan kaikkea sitä, minkä Peterson määrittelee uhaksi miehille ja järjestykselle.

29. Kirjassa nähdään unia

Leo Tolstoi: Anna Karenina

Kun kertomuksen kaksi päähenkilöä näkevät samaa enneunta, lukija haukkoo henkeään ja alkaa odottaa dramaattista kuolemaa. Anna Karenina on ensimmäinen suuri venäläinen klassikko, jonka olen lukenut.

Tarina iski kovaa. Oli ilo aloittaa vuosi filosofisella pohdiskelulla, hyppäyksellä historiaan keskelle hovietikettejä ja seurapiirielämää, sekä karata junalla rentoutumaan maalle. Vaikken Levinin henkilöhahmosta erityisesti pitänytkään, hänet poistamalla teos menettäisi paljon sisällöstään.

Anna itse nousi niiden henkilöiden joukkoon, joihin samastun ja joita tulen rakastamaan vielä kauan.

35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä

Hitomi Kanehara: Käärmeitä ja lävistyksiä

Japanilaiseen kulttiklassikkoon liittyy anekdootti. Lukion ensimmäisenä vuonna äidinkielen opettajani antoi meidän valita vapaasti luettavaa kirjalistasta. Siihen oli merkitty myös Kaneharan teos; hän antoi saatesanoiksi, että tätä ei kannata lukea, tai sitten luette omalla vastuullanne. Onneksi kuuntelin häntä - en olisi ikinä kestänyt kirjaa alle parikymppisenä.

Käärmeitä ja lävistyksiä on raaka kuvaus Japanin unohdetuista, syöksykierteestä, tatuoinneista ja lävistyksistä. Tatuointikuvaus itsessään on hyvin kaunista siinä missä käärmeenkielilävistyksen kuvailu jopa K-18-merkinnän arvoista. Juoni on yksinkertainen kolmiodraama S/M-hengessä (proper, not Fifty Shades) ja kirjan viehätys lieneekin pikemmin miljöökuvauksessa ja yleisessä punkestetiikassa.

Kiinnostuneille välitän äidinkielen opettajani sanat: jos luet, lue omalla vastuulla.


Seikkailu jatkuu helmikuussa!

- Neo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjamatkalla I

#Helmet-lukuhaaste - Maaliskuu