Kirjavuosi 2018

Vuonna 2018 olen lukenut yhteensä 122 kirjaa. Ennätystahtiani selittävät lukuun sisälletyt genret: mukana on muun muassa kuvakirjoja, sarjakuvia, runokokoelmia, näytelmiä, säeromaaneja ja novelleja. Pisin kirja, jonka luin, oli 781 ja lyhin 24 sivua pitkä. Joukossa on myös uusi formaattivaltaus: kaksi teosta on kuunneltu Bookbeat-äänikirjasovelluksella.

Listoilla on kirjoja, jotka tekivät minuun vaikutuksen. Ne ovat naurattaneet, itkettäneet, raivostuttaneet ja ihastuttaneet. Voimakkaiden tunteiden lisäksi teokset ovat panneet minut ajattelemaan, kyseenalaistamaan ajatteluani ja laajentamaan maailmankuvaani. Olen tutustunut uusiin kulttuureihin, elämäntapoihin ja mitä mielenkiintoisimpiin henkilöhahmoihin ja maailmoihin.

Olen lukenut eniten young adult -kirjallisuutta (YA) ja sarjakuvia. Nämä genret ovat vahvasti esillä listoillani. Myös diverse books -aate näkyy listoille päätyneissä kirjoissa.

Sarjakuvat

1. Kurtis J. Wiebe - Rat Queens
2. Stjepan Šejić - Sunstone
3. Marianne Satrapi - Persepolis
4. JP Ahonen - Belzebubs (suomeksi)
5. Jen Wang - The Prince and the Dressmaker

Kotimainen kertomakirjallisuus

1. Marko Annala - Paasto
2. Magdalena Hai - Kolmas sisar
3. Essi Ihonen - Ainoa taivas
4. Essi Tammimaa - Isän kädestä
5. Elina Pitkäkangas - Kuura

Ulkomainen kertomakirjallisuus

1. Sarah Crossan - One
2. Angie Thomas - Viha, jonka kylvät
3. Victoria Schwab - Vicious
4. Adib Khorram - Darius the Great Is Not Okay
5. Brandon Sanderson - The Well of Ascension

Kansikuvat: Goodreads

Kunniamaininnat

Minulle on tänä vuonna luettu loput Ursula Le Guinin Maameri-kertomukset. Urakka alkoi kaksi vuotta sitten ja Le Guinin kuoltua oli vain oikein päättää sarja tänä samana vuonna. Toiseen tuuleen, fantasian mestari!

Myös Victoria Schwabin muut YA-kirjat, erityisesti Monsters of Verity -duologia This Savage Song ja Our Dark Duet rakensivat minulle maailman, johon aion palata vielä tulevaisuudessa. Mikäli kirjailija ei ole tuttu ja YA kiinnostaa, kannattaa tutustua.

Tietokirjallisuuden puolella erityisen vaikutuksen tekivät Näkymätön sukupuoli ja Noidan käsikirja. Jälkimmäisestä kirjoitin jo aiemmin. Näkymätön sukupuoli puolestaan on elintärkeä avaus kotimaisessa, yhteiskunnallisessa nuorten tietokirjallisuudessa.


Mitä olet lukenut? Mitä haluaisit ensi vuonna lukea?

Uutta vuotta kohti,
Neo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjamatkalla I

#Helmet-lukuhaaste - Tammikuu

#Helmet-lukuhaaste - Helmikuu